Rahsia karipap rangup!

krup..krup..nyum2 sedap...bagi sesape yang memang suka beno dengan kuih karipap..
ku boleh bagikan resepinya..mudah ajaa..terlalu mudah..

Bahan Inti:
  1. Kentang - 1 kilo (dipotong dadu)
  2. Rempah kari ikan (1/2 rempah baba's + 1/2 rempah adabi)
  3. Udang kering - lebih kurang 1/2 genggam (ditumbuk/dikisar/xyah wat pape) haha
  4. Gula (3 - 4 sudu)
  5. Garam secukup rasa
Bahan Kulit Karipap (Doh):
  1. Tepung gandum - 1/2 kilo
  2. Minyak masak - 1/2 cawan - ni bahan rahsianya..haha
  3. Air garam - secukup rasa
Cara-caranya:
Inti
  1. Panaskan sedikit minyak
  2. Tumis rempah (api jangan terlalu besar, hangit kang!)
  3. Masukkan air + kentang + garam + gula
  4. Sekiranya air sudah kering tetapi kentang belum empuk, masukkan air lagi sehingga empuk dan kering. siap! (biasanya tambah air sekali jeh)

Kulit (Doh)

  1. Gaul rata tepung dan minyak (sehingga boleh dikepal) jika tidak tambah sedikit minyak lagi.
  2. Masukkan air garam, dan adun sampai licin permukaannya.

Seterusnya, masukkan inti dalam tepung yang diuli (kalau guna mesin tu ambil saiz 4 baru besh..rangup..hehe).. dan goreng dalam api yang sederhana.

Sekiranya ingin simpan dahulu atau teringin makan masa panas sahaja, goreng separuh dahulu. Kemudian masa teringin makan goreng buat kali kedua. siap!

Adunan ini anggaran 30-40 ketul..macam nak jual je..pandai2 laa..heheheheheehehe

0 comments:

Post a Comment