Puding coklat koko

Sudah terlalu lama tidak update blog. Terasa ingin berkongsi sesuatu...hee kali ni, nak kenalkan resepi puding coklat/lengkong milo lemak berkrim. Bila da mula makan, susah nak berhenti...hehe

Bahan-bahannya

1- agar-agar sepeket
2- susu pekat - 1 ½ cawan
3- susu cair - 1 cawan
4- gula kaster (gula pasir dihncur bland tanpa diayak) - ½ cawan
5- koko - ½ cawan
6- milo - 1 ½ cawan
7- 3 sudu tepung kastard


Cara-caranya

# Sediakan periuk yang mempunyai sukatan cecair seperti periuk nasi..hehe (lebih mudah untuk menyukat kadar kepejalan yg diingini).
# Setelah itu, masukkan agar-agar bersama air. Rebus sehingga betul-betul cair, tiada ketulan agar-agar. (pastikan kandungan air melebihi paras agar-agar)
# sementara itu, bancuh bahan-bahan yang selebihnya ke dalam bekas lain. (Bahan B)
# seterusnya, masukkan bahan B ke dalam periuk yang berisi agar-agar tadi.
# masukkan air sehingga sukatan 1250 ml-300ml untuk hidangan, dan jika gemar makan puding yang lebih lembut atau ingin dihidang dalam bentuk bekas-bekas yang kecil, masukkan air sehingga paras 1500-1600ml..
# kacau bahan sehingga betul-betul masak. (menggelegak)..siap untuk di sejukkan..dan dihidang.

0 comments:

Post a Comment