resepinya hampir same dgn kek coklat kukus..hehe
Bahan-bahannya
Bahan A
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 cawan serbuk koko
- 1 s/k soda bikarbonat
- 1 s/k baking powder
Bahan B
- 1 cawan butter @ 1 pack butter (buttercup/butterlite)
- 2 cawan gula aising
- 1 cawan air panas
- 1 cawan susu cair
- 2 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)
- 1 s/k esen vanilla (kacau dgn telur dl)
Cara-caranya
- Ayak semua bahan A dan gaul rata
- Bezanya moist dan biasa..bagi bahan B
- Moist ->> Butter dicairkn dl, pastu campur dgn bahan2 yang lain dan kacau sebati.
- Biasa ->> Butter dipukul dgn gula sampai kembang..
(iklan >> klu xde mesin pukul pakai tgn pon leh..huuu lenguh skit laa agak2 15min – 25min pukul) - Then, masukkan/campurkan air panas dan susu cair serta kacau rata.
- Telur (putih telur dipukul hgga berbuih, kuning telur dikacau dengan esen vanila)
- Campurkan telur tadi dalam adunan dan kacau sebati..
- Seterusnya, masukkan bahan A sdkt demi sedikit dalam bhn B moist atau biasa..
- Kacau rata/sebati.. siap! Masuk loyang had tggi bhn 2/3 loyang..sapu loyang dgn butter atau myk jagung terlebih dahulu..
- Masak di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175° - 180° dan masak selama 30 – 40min. (nak tau masak ke x, cucuk ngn lidi ke garpu..dia xkn lekat..xpon mkn trus..hahaa)
Topping
- ½ cawan serbuk koko
- 1 cawan susu pekat
- Susu cair sikit
- Butter sesudu / myk jagung
> Msk guna double boiler..
> Anggaran semua bhn tu..agak2 kurg manis ke t’pahit ke.. pepandai la ek..hehee...
wokeh..tu ajeh..camat mencube..heee pape contact me or komen saja! heee..
0 comments:
Post a Comment