kek coklat moist ke kek coklat biase??pe beza resipinye??

pe beza yer..moist tu lembap2 ket..yg biase kering2 laa..keh3.. resepi ni khas wat kak ipar ku..kak ngah..hee..de modified skit2.. try jgn xtry..sesape nk try pon xde mslh..
resepinya hampir same dgn kek coklat kukus..hehe

Bahan-bahannya

Bahan A

  • 2 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 s/k soda bikarbonat
  • 1 s/k baking powder

Bahan B

  • 1 cawan butter @ 1 pack butter (buttercup/butterlite)
  • 2 cawan gula aising
  • 1 cawan air panas
  • 1 cawan susu cair
  • 2 biji telur (asingkan kuning dan putih telur)
  • 1 s/k esen vanilla (kacau dgn telur dl)

Cara-caranya

  • Ayak semua bahan A dan gaul rata
  • Bezanya moist dan biasa..bagi bahan B
  • Moist ->> Butter dicairkn dl, pastu campur dgn bahan2 yang lain dan kacau sebati.
  • Biasa ->> Butter dipukul dgn gula sampai kembang..
    (iklan >> klu xde mesin pukul pakai tgn pon leh..huuu lenguh skit laa agak2 15min – 25min pukul)
  • Then, masukkan/campurkan air panas dan susu cair serta kacau rata.
  • Telur (putih telur dipukul hgga berbuih, kuning telur dikacau dengan esen vanila)
  • Campurkan telur tadi dalam adunan dan kacau sebati..
  • Seterusnya, masukkan bahan A sdkt demi sedikit dalam bhn B moist atau biasa..
  • Kacau rata/sebati.. siap! Masuk loyang had tggi bhn 2/3 loyang..sapu loyang dgn butter atau myk jagung terlebih dahulu..
  • Masak di dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175° - 180° dan masak selama 30 – 40min. (nak tau masak ke x, cucuk ngn lidi ke garpu..dia xkn lekat..xpon mkn trus..hahaa)

Topping

  • ½ cawan serbuk koko
  • 1 cawan susu pekat
  • Susu cair sikit
  • Butter sesudu / myk jagung
    > Msk guna double boiler..
    > Anggaran semua bhn tu..agak2 kurg manis ke t’pahit ke.. pepandai la ek..hehee...

wokeh..tu ajeh..camat mencube..heee pape contact me or komen saja! heee..

0 comments:

Post a Comment